Kako se prenosi ljudski papiloma virus i kako se zaštititi od njega?

devojka sa humanim papiloma virusom

Jao i ah, ali savremeni čovjek stalno čeka ogroman broj raznih bolesti - i opasnih i ne baš. A jedna od ovih bolesti je papiloma, čiji razvoj izaziva HPV, ljudski papiloma virus. Inače, ovaj virus je veoma rasprostranjen, pa se skoro svako može zaraziti. Štoviše, vrlo često zaražena osoba dugo vremena ni ne sumnja da je nosilac humanog papiloma virusa.

Prvo, hajde da shvatimo šta je papiloma. Možda činjenica da ova bolest spada u grupu polno prenosivih bolesti neće nikoga iznenaditi. Ali da li svi znaju kako prepoznati ovu bolest, koja pogađa i kožu i sluzokože? Naravno, u fazi asimptomatskog toka bolesti je teško prepoznati - jedini način može biti laboratorijski test krvi.

Simptomi bolesti

Prije ili kasnije, virus koji je ušao u tijelo se osjeti. Različit je i period inkubacije - od nekoliko dana do nekoliko mjeseci, a ponekad i godinama nakon kontakta sa zaraženim partnerom. Sve zavisi isključivo od stanja imuniteta zaražene osobe. U pravilu se na koži i sluznicama pojavljuju pojedinačne ili grupne neoplazme. Mogu biti ili ravni, kao pola graška, ili konveksne, kao zrno pirinča. Veličine također mogu značajno varirati od malih do prilično velikih. U posebno teškim slučajevima, bradavice su poput karfiola.

Najčešće se bradavice nalaze oko anusa, vulve, unutar i izvan vagine, na skrotumu, penisu, a ponekad i na unutrašnjoj strani bedara. Gotovo je nemoguće predvidjeti kako će se neoplazme ponašati - mogu ostati nepromijenjene, smanjiti se bez ikakve vanjske intervencije ili početi naglo povećavati veličinu. Postoji široko rasprostranjena teorija da se kondilomi prije ili kasnije degeneriraju u malignu formaciju. Međutim, ovo nije ništa drugo do obična „horor priča". Doktori kažu da nema transformacije.

seksualni kontakt kao način zaraze papiloma virusom

Načini prijenosa virusa

Dakle, šta je ljudski papiloma virus, manje-više jasno. Sada morate shvatiti kako se možete zaraziti ovim virusom:

seksualni put infekcije

Najčešći način zaraze humanim papiloma virusom, naravno, je seksualni kontakt. Ako je jedan od partnera zaražen, tada tokom seksualnog kontakta - i nije važno, vaginalnog, oralnog ili analnog - virus prodire u sluznicu drugog partnera. To znači da je mikropukotina ili neko drugo, čak i najmanje oštećenje sluznice dovoljno da virus uđe u tijelo i tamo se naseli.

I iznenađujuće, liječnici primjećuju činjenicu da se virus najčešće prenosi s muškarca na ženu. Iako, naravno, žene vrlo često zaraze i muškarce. Naravno, u opasnosti su ljudi čiji su seksualni odnosi promiskuitetni. Osim toga, dokazano je da pušenje i konzumacija alkohola značajno povećavaju rizik od infekcije, jer sluznice postaju znatno ranjivije pod utjecajem etanola i nikotina.

Vertikalni način infekcije

Vertikalni način prenošenja infekcije je slučaj kada se virus prenosi tokom porođaja, sa trudnice na bebu. To se dešava tokom prolaska porođajnog kanala bebe. Gdje se, zapravo, nalazi ljudski papiloma virus. Zato, u slučajevima veoma uznapredovalog toka bolesti, kako bi se isključio prenos papiloma virusa, lekari mogu odlučiti o potrebi carskog reza. Iako pošteno treba napomenuti da je ovo najekstremnija mjera.

Kućni način zaraze

Vrlo rijetko, ali ipak ponekad liječnici bilježe slučajeve domaće infekcije humanim papiloma virusom. što, međutim, nije iznenađujuće - uostalom, ako se virus prenosi običnim poljupcem, zašto se onda ne bi prenosio kroz suđe, peškire, krpe za pranje i druge kućne potrepštine? Iako je s obzirom na to da je period inkubacije ove bolesti jako, jako dug, gotovo je nemoguće utvrditi kako je tačno došlo do infekcije. Zato je toliko važno ne zaboraviti na elementarna pravila lične higijene, posebno na javnim mjestima - kupatilima, saunama, tuševima, svlačionicama.

vakcina protiv humanog papiloma virusa

Virus Treatment

Ako primijetite neoplazme, odmah idite ljekaru. Unatoč činjenici da su znakovi bolesti izuzetno specifični i gotovo ih je nemoguće pobrkati s bilo čim, ipak je vrijedno konzultirati se s liječnikom. Liječnik će ne samo potvrditi dijagnozu, već će i propisati optimalno liječenje, uzimajući u obzir vaše opće zdravstveno stanje.

Imajte na umu - ako je do infekcije došlo seksualno i znate od kojeg partnera ste dobili ovu „nagradu", recite mu. Jer liječenje je neophodno i za žene i za muškarce. Usput, zapamtite veoma važnu tačku! Nemojte žuriti da raskinete sa svojom srodnom dušom ako vam je dijagnosticiran humani papiloma virus. Kao što je više puta gore pomenuto, ponekad period inkubacije može biti veoma dug. Dakle, sasvim je moguće da nije bilo nevjerstva. A bolest je samo eho burne mladosti. Zato budite oprezni, odložite tiganj, oklagiju i ostale teške predmete koji se probijaju, pokušajte da se smirite i idite zajedno kod doktora.

Zapamtite također da ponekad čak ni potpuni tečaj adekvatnog liječenja ne pomaže da se u potpunosti riješite humanog papiloma virusa. Vanjski znakovi bolesti potpuno nestaju, ali virus miruje u tijelu - i u svakom trenutku ne samo da se može prenijeti na drugu osobu, već se i ponovo oglasiti specifičnim osipom. Ili možda cijeli život možete tiho "dremati", a da se ni na koji način ne pojavite. U ovom slučaju, osoba je nosilac virusa.