Papilomi na koži: vrste, moguće komplikacije i metode liječenja

Papiloma na koži

Papilomi na koži izgledaju kao male papile, smještene pojedinačno ili u ograničenim skupinama. I samo u području perineuma i anusa, na genitalijama, mogu izgledati masivno, poput ogromnih formacija u obliku gljiva. Genitalni papilomi se nazivaju kondilomi ili genitalne bradavice. Oni su rezultat infekcije humanim papiloma virusom (HPV) putem intimnog kontakta.

Kako izgledaju fotografije običnih papiloma na koži možete vidjeti na mreži. Ali izgled neoplazme uvelike ovisi o lokaciji i vrsti HPV-a.

Izrasline papiloma virusa razlikuju se od mladeža po svjetlijoj nijansi i duguljastom obliku. Izuzetno je važno postaviti tačnu dijagnozu i utvrditi stepen onkogenosti neoplazme. A to može učiniti samo liječnik provođenjem sveobuhvatnog pregleda i primanjem rezultata tipizacije PCR-om.

Zašto se papilomi pojavljuju na koži

Papilomi na koži su rezultat tijeka infekcije humanim papiloma virusom. Jednom u ljudskom tijelu, HPV prvenstveno pogađa bazalne ćelije epitela. Manje ozljede doprinose brzom prodiranju virusa u tijelo. Česti su slučajevi aktivacije papiloma virusa tijekom nepažljivog brijanja, kada dođe do blagog oštećenja gornjih slojeva kože, što izaziva prijelaz HPV-a u jezgro ćelije i aktivan rast neoplazmi.

Sljedeći štetni faktori mogu izazvati pojavu papiloma na koži:

 • iscrpljenost tijela, teška fizička slabost;
 • beriberi;
 • smanjen imunitet;
 • hormonalni poremećaji u tijelu;
 • oštećenje tkiva u svakodnevnom životu ili tokom obavljanja profesionalnih aktivnosti;
 • HIV infekcija, druga stanja imunodeficijencije.
Papilomi se razlikuju od mladeža u svijetloj nijansi

Papilomi se često pojavljuju na mjestima trenja na odjeći, na koži s visokom aktivnošću znojnih žlijezda. Hormonski poremećaji predisponiraju nastanku papilomatoznih izraslina. Ako je HPV u neaktivnom obliku u tijelu žene, tada se bradavice i papilomi mogu pojaviti tokom trudnoće. Uklanjaju se najčešće nakon porođaja, ali neoplazme često nestaju same nakon normalizacije nivoa polnih hormona.

Vrste papiloma na koži

Papiloma je izraslina na koži, sastoji se od vezivnog tkiva i sadrži krvne sudove koji se mogu oštetiti i krvariti. Neoplazma raste prema van i formira papile u različitim smjerovima. Najčešće, papilomi kože imaju meso ili blago žućkastu nijansu. Uobičajena mjesta lokalizacije su udovi i trup. Što je imunitet niži, to aktivnije rastu papilomatozni izrasli. Maksimalna koncentracija virusa unutar tumora pojavljuje se tek 4-6 mjeseci nakon infekcije.

Glavne vrste papiloma na koži:

 • jednostavno (vulgarno);
 • plantar;
 • stan;
 • filiform;
 • genitalne bradavice;
 • juvenile.

Vulgarni papilomi se nalaze u malim grupama, uglavnom u djetinjstvu. Česta oštećenja kože izazivaju rast neoplazmi. Vulgarni papilomi su lokalizirani na koži prstiju i dlanova. Upravo se ta mjesta oštećuju kod djeteta tokom igara. Možda lokacija neoplazmi u području srušenih koljena.

Plantarni papilomi mogu doseći velike veličine. Prvo se na koži stopala pojavljuje mala kvrga ili pečat. Neoplazma je obično okružena prilično visokim rubom. Na dodir, plantarna bradavica je gusta. Može se pomiješati sa kukuruzom. Ali papiloma nema tako glatku površinu. Prilikom hodanja javljaju se neugodni osjećaji. Ne preporučuje se pokušaj uklanjanja ili izrezivanja plantarnog papiloma, jer to može dovesti do aktivnog širenja HPV-a i dodavanja sekundarne infekcije.

Papilomatozna izraslina - manifestacija HPV-a

Plosnati papilomi imaju izgled glatkih malih tumora žute ili ružičaste boje. Oblik neoplazmi je pretežno okrugao. Plosnati papilomi mogu uzrokovati svrab i lokalnu bol, a uz upalu izazivaju crvenilo okolnih tkiva.

Filiformni papilomi se često pojavljuju na vratu, licu i pazuhu. Izgledaju kao male papile duguljastog oblika. Filiformni papilomi u većini slučajeva pojavljuju se u pozadini hormonalnih poremećaja i pod utjecajem promjena u dobi u starosti. Kada su neoplazme oštećene, pojavljuje se lokalna upalna reakcija. Stručnjaci su primijetili da se filiformni papilomi često kombinuju s rektalnim polipima, koji su često maligni. Stoga, kada se na koži otkrije veliki broj filiformnih papiloma, preporučuje se provođenje sveobuhvatne dijagnoze kako bi se isključila prisutnost malignih polipa i potencijalno opasnih bolesti.

Genitalne bradavice posebno zabrinjavaju specijaliste. Takve neoplazme zahtijevaju HPV tipizaciju. Liječnik mora definitivno odrediti soj papiloma virusa kako bi se isključio razvoj malignog tumora. Genitalne bradavice se pojavljuju nekoliko sedmica ili mjeseci nakon kontakta sa nosiocem virusa. Glavni način zaraze genitalnim bradavicama je seksualni.

Kondilomi se pojavljuju na koži perineuma, na genitalijama kod žena i muškaraca, a mogu se formirati i na oralnoj sluznici. Neoplazme su ozlijeđene, praćene svrabom i mogu krvariti. Kod žena se genitalne bradavice pojavljuju na grliću maternice i često uzrokuju rizik od kancerogene hiperplazije.

Metode liječenja papiloma na koži

Specijalisti prakticiraju integrirani pristup liječenju papiloma. Antivirusna terapija neophodna je kod višestrukih neoplazmi, čestih relapsa infekcije humanim papiloma virusom. Uz pomoć lijekova možete suzbiti rast HPV-a i spriječiti komplikacije. Tijek antivirusne terapije omogućava prenošenje bolesti u aktivnu fazu nekoliko godina, ali s oslabljenim imunitetom rizik od recidiva se dramatično povećava.

Postupak laserskog uklanjanja papiloma na leđima

Ako se nađu genitalne bradavice, liječenje se provodi za sve seksualne partnere oboljele osobe. Za vrijeme aktivnih manifestacija bolesti potrebno je koristiti barijerne kontraceptive. Savremeni lijek s antivirusnim djelovanjem je inozin atedoben dimepranol. Ima imunomodulatorna svojstva i omogućava vam da riješite problem redovitih egzacerbacija infekcije humanim papiloma virusom.

Konzervativnu terapiju preporučuje se kombinirati s minimalno invazivnim metodama za uklanjanje papiloma na koži:

 • laserska koagulacija;
 • kriodestrukcija;
 • elektrokoagulacija;
 • radiotalasna metoda.

S velikim papilomatoznim izraslinama i rizikom od maligne degeneracije tkiva, skalpelom se koristi pretežno kirurška metoda za izrezivanje neoplazmi. U drugim slučajevima, stručnjaci pokušavaju izvesti minimalno invazivne operacije. Izbor metode liječenja prvenstveno ovisi o veličini papiloma, njegovoj lokaciji i rezultatima pregleda.

Laserska koagulacija

Laserska metoda je najpoželjnija za uklanjanje papiloma na koži, uključujući i osjetljiva područja - na licu, u području genitalija, pazuha. Ova metoda liječenja je bezbolna i vrlo učinkovita. Laser omogućava brzo zarastanje tkiva bez ožiljaka.

Laserska koagulacija papiloma na licu

Tokom zahvata vrši se koagulacija krvnih žila i istovremeno se dezinficira tretirana površina. Nakon uklanjanja papiloma laserom, preporuča se provođenje tretmana za jačanje imuniteta i antivirusne terapije. To će smanjiti rizik od komplikacija i ponovnog pojavljivanja infekcije humanim papiloma virusom u budućnosti.

Kriodestrukcija

Uklanjanje papiloma na koži tekućim dušikom uzrokuje trenutno zamrzavanje neoplazme i uništavanje patoloških tkiva s njihovom kasnijom smrću. Koža u području kriodestrukcije postaje bijela, pojavljuje se lokalni edem.

U budućnosti se formira krasta koja je prekrivena mjehurićima s vodenom tekućinom. Pojavljuje se linija razgraničenja koja razdvaja zdrava tkiva od uništenih. Ispod kraste je aktivna obnova epitela. Pomiče nekrotična područja. Nakon potpune epitelizacije ćelija, na koži ne ostaju tragovi.

Elektrokoagulacija

Osnova elektrokoagulacije je uklanjanje papiloma električnom strujom konstantne ili promjenjive frekvencije. Uz pomoć elektrokoagulatorne petlje, doktor odsiječe stabljiku tumora i potpuno spaljuje njegovu bazu. U tom slučaju dolazi do koagulacije malih žila, što sprječava krvarenje.

Elektrokoagulacija papiloma

Radna petlja elektrokoagulatora ima malu veličinu, što vam omogućava da uklonite samo male neoplazme. Dodatno se propisuje imunostimulirajuća terapija koja smanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja infekcije papiloma virusom.

Metoda radio talasa

Metoda radiotalasnog tretmana koristi se za uklanjanje benignih papiloma. Tokom zahvata dolazi do atraumatskog reza tkiva uz istovremenu koagulaciju krvnih žila. Radio talas obezbeđuje visoko precizno ciljanje, sprečava širenje papiloma virusa na zdrava tkiva i protok krvi u unutrašnje organe. U prisustvu velikog broja neoplazmi, kompleksna antivirusna terapija je obavezna.

Radio talasi izazivaju povećanje intracelularne energije, što uklanja papilome i sprečava HPV da inficira obližnja tkiva. Metoda nema stimulativno djelovanje na nervne završetke i nije praćena jakim bolom.

Narodne metode za uklanjanje papiloma na koži

Ako je papiloma pojedinačna, ne nalazi se na osjetljivim dijelovima kože, moguće je koristiti alternativne metode. Najčešće se sok celandina koristi za smanjenje pojedinačnih neoplazmi male veličine. Podmazuju bradavice i papilome na rukama i nogama. Nemojte koristiti celandin za uklanjanje papiloma na licu i genitalijama, jer će to dovesti do hemijske opekotine i stvaranja grubog ožiljnog tkiva.

Još jedan uobičajeni narodni način za rješavanje papilomatoznih izraslina je bijeli luk. Mora se naribati, a dobivena kaša se rasporedi po cijeloj površini neoplazme i ostavi 10-20 minuta. Zatim se bijeli luk mora ukloniti, a koža oprati pod tekućom vodom. Metoda se koristi nekoliko sedmica. Papilome možete trljati i tankim pločicama bijelog luka nekoliko puta dnevno.

Komprese od sirovog krompira koriste se za uklanjanje papiloma na koži. Gomolji se trljaju na rende i nanose na neoplazme pod zavojem. Ostavite obloge preko noći, a ujutro se čiste i ispiru s kože tekućom vodom.

Prevencija pojave papiloma

Prevencija pojave papiloma na koži uključuje:

 • jačanje imuniteta, povećanje prirodne odbrane organizma i otpornosti na infektivne patogene i viruse;
 • prevencija HPV infekcije u svakodnevnom životu kroz manja oštećenja kože i sluzokože, nezaštićeni intimni kontakti;
 • pravovremeno liječenje spolno prenosivih bolesti koje značajno oslabljuju imunološki sistem i narušavaju lokalnu mikrofloru;
 • sprečavanje slučajnih povreda i oštećenja prilikom brijanja, obavljanja kućnih poslova.

Pojava papiloma na koži indikacija je za kontaktiranje dermatologa. Čak i ako je neoplazma mala, preporučuje se uklanjanje tumora prije nego što počne rasti i mijenja boju pod utjecajem ultraljubičastog zračenja i drugih nepovoljnih faktora okoline.