Opis metoda za uklanjanje papiloma

Papiloma je benigni rast epitelnog tkiva. Ovo je dominantni simptom infekcije humanim papiloma virusom. Ne postoje specifični lijekovi koji mogu zauvijek "istjerati" virus iz ljudskog tijela. Moguće je eliminirati isključivo kliničke manifestacije HPV aktivnosti. Metode za uklanjanje papiloma - hirurške, medikamentozne i narodne metode. Spisak se može dopuniti opcijom kombinovanog tretmana kada se kombinira nekoliko metoda izlaganja.

Hirurško liječenje papiloma

doktor hirurg uklanja papilome

Možda najbrži način uklanjanja papiloma je hirurško liječenje. Sve su tehnike malo traumatične, ne ostavljaju za sobom ožiljke i ožiljke, ne izazivaju bolne senzacije. Tokom postojanja hardverskih tehnika za uklanjanje novotvorina, zabilježena je njihova visoka efikasnost.

Vrijedno je znati: u 95% kliničkih slika kirurške metode uklanjanja papiloma kombiniraju se s upotrebom antivirusnih i imunomodulatornih lijekova.

Kada kontaktira medicinsku ustanovu, liječnik ispituje broj elemenata na koži, njihovu veličinu i mjesto pojave. Nakon toga, liječnik će odabrati odgovarajući način zbrinjavanja. Obavezno uzmite u obzir financijske mogućnosti pacijenta, jer su zahvati relativno skupi.

Hirurško uklanjanje

hirurško uklanjanje papiloma

Hirurško uklanjanje pojavljuje se kao način da se riješite patološkog elementa na koži. Ova metoda se rijetko koristi u medicinskoj praksi. Obično na onim slikama kada druge mogućnosti nisu dale željeni rezultat ili pacijent ima kontraindikacije za izlaganje laseru, upotrebu dušika ili, ako liječnik sumnja na maligni rast.

Radikalna metoda uključuje uklanjanje dijela kože od najmanje 3 centimetra, koristi se takozvana široka ekscizija. Uklanjaju se u hirurškoj sali kad se otvori krvarenje.

Prednosti metode:

 • Možete se riješiti velike neoplazme;
 • Nema kontraindikacija ako je formacija maligne prirode;
 • Možete obaviti histološki pregled.

Mane tehnike uključuju veliku vjerovatnoću nastanka postoperativnog ožiljka, veliko područje uklonjenog područja, relativno dug period oporavka s bolnim osjećajima.

Lasersko uklanjanje

lasersko uklanjanje papiloma ispod pazuha

Upotreba lasera učinkovit je način uklanjanja patološkog elementa. Utjecaj na papilom vrši se laserskim zrakom, pri čemu se kontrolira dubina prodiranja. Pod njenim utjecajem uočava se uništavanje novotvorine. Brzo se rješavaju papiloma, oporavak nakon zahvata traje oko 5-7 dana.

Napomena: prednosti opcije laserskog tretmana uključuju potpunu sterilnost, bez krvarenja, nultu vjerovatnoću zaraze virusima i infekcijama. Nakon manipulacije, ožiljci i ožiljci ne ostaju; može se ukloniti do 20 papiloma u jednoj seansi.

Međutim, treba imati na umu da trebate kontaktirati samo profesionalca iz vaše oblasti. Ako liječnik nema dovoljno kvalifikacija, tada se znatno povećava mogućnost opeklina tijekom postupka i drugih komplikacija.

Terapija radio talasima

uklanjanje papiloma radio talasima

Ova metoda uključuje upotrebu radio noža koji ne dolazi u kontakt sa pacijentovom kožom. Energija djeluje usredotočeno, usmjerena isključivo na neoplazmu, uslijed čega se snažno zagrijava.

Zdrava tkiva nisu pogođena. Prodirući do potrebne dubine, radio nož ne gori, bez traga uništava nakupine. Prije manipulacije vrši se anestezija - koristi se injekcija, krema ili gel.

Prednosti metode uključuju:

 1. Jednostavnost i brzina uklanjanja;
 2. Nema krvarenja, opeklina;
 3. Bezbolnost manipulacije;
 4. Sposobnost uzimanja biološkog materijala za histološki pregled;
 5. Brzi oporavak;
 6. Sterilizacija tkiva koja sprečava širenje humanog papiloma virusa.

Kontraindikacija je dijabetes melitus, vrijeme rađanja djeteta, epileptični napadi u anamnezi i onkološke patologije.

Elektrokoagulacija

elektrokoagulacija papiloma na licu

Minimalno invazivna tehnika koja uključuje oslobađanje od novotvorine pomoću električne struje. Elektrokoagulacija se provodi posebnim uređajem koji osigurava izmjeničnu i jednosmjernu struju.

Kada se postigne željena temperatura u papilomu, proteinske komponente se zgrušavaju. Kao rezultat, tkanine se bore i ugljenisavaju. Stupanj zagrijavanja i dubinu prodiranja struje kontrolira liječnik, pa je rizik od nastanka ožiljaka sveden na nulu.

Važno: papilomi na sluznici unutrašnjih organa uklanjaju se samo u opštoj anesteziji. Ako govorimo o grliću maternice, tada je uklanjanje izraslina elektrokoagulacijom dozvoljeno samo ženama koje ne planiraju prirodno roditi.

Trajanje postupka nije duže od 10 minuta. Krasta nestaje 7-10. Dana, ružičasta mrlja ostaje na svom mjestu. Preporučuje se zaštititi ovo područje kože od izlaganja ultraljubičastom zračenju, kozmetike i hemikalija.

Cryodestruction

uklanjanje papiloma kriodestrukcijom

Kriodestrukcija uključuje upotrebu tečnog azota. Djeluju na izrasline 5-15 sekundi. Tijekom manipulacije razvija se smrt dermisa i epidermisa, otkriva se tromboza krvnih žila dermisa.

Drugim riječima, papiloma i mali dio kože oko njega postaju bijeli i tvrdi. Mrtvo tkivo se ne smije uklanjati. Prvo je rana prekrivena krastom ispod koje se formira zdrava koža. Kora potpuno nestaje nakon 5-6 nedelja.

Prednosti metode:

 • Nedostatak ožiljnog tkiva;
 • Nema krvarenja;
 • Nije potrebna hospitalizacija.

Uz pozitivne aspekte, postoje i određeni nedostaci. Neki se pacijenti žale na jake bolove tokom postupka, kao i na bolove nekoliko dana nakon zahvata.

Učinkovitost kriodestrukcije varira od 10 do 80%. Ova metoda ne može garantirati da se novotvorina više neće pojaviti. Kontraindikacije: preosjetljivost na prehladu, prisustvo akutnih zaraznih procesa u tijelu, rak.

Liječenje lijekovima

Farmaceutska industrija nudi širok spektar različitih lijekova koji pomažu samostalno uklanjanju papiloma. Prije pribjegavanja samoliječenju, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Činjenica: specijalizirani lijekovi će dati željeni rezultat samo u određenim slučajevima - kada je papiloma mala, nedavno se pojavila, mjesto lokalizacije je područje s tankom kožom. Za liječenje kroničnih lezija, po pravilu, lijekovi nisu efikasni.

Kućni lijekovi

sok od kupusa za uklanjanje papiloma

Uz hirurške i medicinske metode rješavanja novotvorina, mnogi pribjegavaju pomoći alternativne medicine. Postoji mnogo recepata, izbor se vrši na individualnoj osnovi.

Nekoliko narodnih recepata:

 • Sameljite svježi kupus, iscijedite sok iz njega. Nanesite tečnost na pamučni bris, prikačite na papiloma, učvrstite flasterom. Ostavite da djeluje 10-12 sati. Na kraju ovog vremena ponovite postupak. Nanesite sok dok novotvorina potpuno ne odumre;
 • Pomiješajte svježi sok od celandina sa malo biljnog ulja. Nanesite tačno na papilome. Ovaj recept se može koristiti na nježnoj i osjetljivoj koži. Ne preporučuje se za liječenje formacija na sluznici;
 • Sameljite mlade orahe da naprave kašu. Nanesite na problematično područje, popravite oblog na vrhu. Ostavite 24 sata. Trajanje tretmana varira od 2 tjedna do mjesec dana, ovisno o veličini elementa na koži.

Svaka metoda uklanjanja papiloma ima svoje prednosti i nedostatke. Operativne opcije su najbrži način da se riješite ružne formacije. Terapija lijekovima ne može garantirati brzi rezultat, jer je djelotvornost lijekova određena mnogim kriterijima.

Što se tiče narodnih metoda, sve je dvosmisleno. Alternativna terapija ima mnogo povoljnih kritika, ali ne postoji univerzalni recept koji bi odgovarao svim pacijentima, bez izuzetka. Stoga je moguće da ćete morati ići po principu pokušaja i pogrešaka.