Zašto se pojavljuju bradavice?

Pacijent s bradavicama na dijagnostičkom pregledu kod dermatologa

Bradavica je benigna novotvorina uzrokovana infekcijom humanim papiloma virusom. Patologija se manifestira u obliku čvorova ili brtvi koji strše iznad površine kože. U većini slučajeva bradavice su zaobljene, sklone širenju, mogu rasti i mijenjati oblik, a mehaničkim oštećenjima postaju bolne i krvare. Ako se ne liječe pravilno, novotvorine mogu ožiljiti kožu ili se razviti u maligne tumore. Bradavice se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi, ali češće kod djece.

Klasifikacija bradavica

Izgled i mjesto bradavica obično ovisi o vrsti HPV-a koji je doveo do pojave kožnih lezija. Na osnovu toga razlikuju se sljedeće vrste bradavica:

Obični (jednostavni, vulgarni).
Otkriveno u oko 70% slučajeva. Češće se lokaliziraju na stražnjem dijelu ruku, prstima i dlanovima, ali mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, posebno onima koji su skloni čestim traumama. Ponekad se pojavljuju na sluznicama. Većina slučajeva je uzrokovana infekcijom HPV-om tipa 27.

Ravno (ili mladoliko).
Nađeno kod 4% pacijenata sa ovom patologijom. Obično se pojavljuju na koži, a češće na licu, rukama ili uz ogrebotine. Mogu utjecati na sluznicu (uključujući rektum), glavić penisa i cerviks. Najčešće se javljaju u dobi od 10-25 godina. Njihov izgled obično uzrokuju 10, 28 ili 49 vrsta HPV-a, ali ponekad ga izazovu i drugi sojevi (26-29 ili 41 tip).

Palmar-plantar.
Otkriveno u 34% slučajeva. Pojavljuju se na površini dlanova ili tabana kada su zaraženi 1–4 vrstama papiloma virusa. Češće - kod ljudi mlađe ili starije dobi. Kada se nekoliko elemenata spoji odjednom, oni stvaraju mozaične bradavice.

Periungual.
Pripadaju raznim običnim, ali uvijek se nalaze u blizini pločica noktiju. U većini slučajeva nastaju navikom grickanja noktiju ili kože oko njih.

Filiformne bradavice.
Smješteni su na koži vrata, kapaka, pazuha, ingvinalnih nabora. Češće se javljaju kod starijih ljudi.

Šiljaste (genitalne bradavice).
Češće se nalaze kod osoba koje su seksualno aktivne, kod djece se javljaju kada se zaraze od majke. Lokalizira se na genitalijama, preponama, perianalnoj zoni, ponekad u uretri. Djeca mogu imati nazolabijalne nabore. Uzrokuju ih tipovi HPV (6 i 11, ponekad 13, 16, 18, 31, 33, 35), koji su posebno opasni u smislu razvoja karcinoma ženskih i muških spolnih organa.

Sve vrste bradavica mogu biti pojedinačne ili višestruke. Najčešće su prisutni u množini.

Koja je razlika između bradavice i papiloma?

Ove novotvorine uzrokuje HPV, ali postoje neke razlike. Bradavicama često nedostaju noge, oštrije su ivice i, u većini slučajeva, imaju hrapavu površinu. Papilomi uvijek imaju nogu, površina je kvrgava, rubovi su otrcani. U nekim slučajevima, samo PCR analiza za određivanje DNK virusa ili biopsija pomaže u razlikovanju ove dvije novotvorine.

Etiologija bradavica i putevi infekcije

Uzroci bradavica su uvijek povezani sa infekcijom kože ili sluznice humanim papiloma virusom. Poznato je više od 100 vrsta ovog virusa, a neki od njih su onkogeni. Zbog toga je tipizacija HPV DNK ponekad neophodna da bi se utvrdili uzroci nastanka bradavica.

Da biste shvatili zašto se pojavljuju bradavice, pomoći će vam opis načina HPV infekcije. Infekcija nastaje kontaktom sa bolesnom osobom ili životinjom. Patologija se može izazvati izravnim kontaktom ili putem predmeta uobičajene upotrebe: igračaka, odjeće, obuće itd. Neke vrste HPV-a prenose se spolnim putem, tijekom porođaja od bolesne majke do djeteta ili vertikalno od trudnice do fetusa. Nakon infekcije, može se dogoditi i samoinfekcija (autoinokulacija) koja se javlja tijekom grebanja, navike grizenja noktiju, brijanja, ljuštenja ili drugih postupaka povezanih s mikro oštećenjem kože.

HPV ulazi u telo oštećenjem kože i sluznice. Razni faktori mogu doprinijeti infekciji:

 • česte traume kože;
 • posjećivanje sauna, bazena i teretana;
 • imunosupresija: posebno kod HIV-a ili nakon transplantacije organa;
 • dermatološke patologije: atopijski dermatitis, ekcem itd . ;
 • rad u proizvodnji rezanja mesa i ribe;
 • nošenje neudobnih i prozračnih cipela.

Period inkubacije nakon HPV infekcije je 1, 5–5 mjeseci. U nekim slučajevima, pojava bradavica može se javiti kasnije. Stres, smanjenje imuniteta u pozadini hormonske neravnoteže, akutne ili hronične bolesti postaju pokretač njihove pojave.

Kliničke manifestacije bradavica

Da biste razumjeli što je bradavica, pomoći će opis njezinih vanjskih manifestacija. Simptomi bradavica su različiti i ovise o vrsti.

Uobičajene (jednostavne, vulgarne) bradavice

Znakovi bradavica i njihovo mjesto mogu biti različiti. Obično su višestruke i izgledaju poput okruglih, gustih čvorića s jasnim granicama. Njihova veličina može varirati od 2 do 10 mm. U nekim slučajevima se stapaju. Površina jednostavnih bradavica je obično hrapava. Boja može odgovarati prirodnom tonu kože ili imati žućkastu, svijetlosivu, smećkastu i ružičastu nijansu.

Među nekoliko jednostavnih bradavica, jedna je obično veća. Često se naziva "majčinim", jer nakon njegovog uklanjanja ostatak može sam nestati.

Jednostavne bradavice nisu bolne. Međutim, kada se nalaze u područjima koja su sklona ozljedama, mogu uzrokovati umjereni bol ili nelagodu.

Ravne (ili maloljetničke) bradavice

Ova vrsta bradavica izgleda poput malih mrlja koje se malo uzdižu iznad površine kože. Formacije su boje mesa ili smećkaste boje.

Ravne bradavice obično se pojavljuju na određenom području kože. Na mjestu akumulacije može biti od nekoliko do 200 formacija. Ne uzrokuju bolne senzacije i obično se doživljavaju kao kozmetički nedostatak.

Palmarno-plantarne bradavice

Izgled ovih bradavica vrlo je sličan gustim žuljevima. Izgledaju poput mrlje keratinizirane kože na stopalima ili dlanovima. U središtu je obično tamna točka.

Posebno guste bradavice mogu uzrokovati bol prilikom hodanja, stajanja na jednom mjestu ili čvrstog hvatanja predmeta rukom. Ponekad ga pacijenti upoređuju sa "čavlom u čizmi". Bolne senzacije nastaju jer bradavica raste prema unutra i pritiskom pritiska živčane završetke.

U početku pacijent može imati samo jednu kvržicu. Vremenom se u blizini pojavljuju kćerke bradavice koje se stapaju i formiraju žarišta hiperkeratoze mozaika.

Periungualne bradavice

Ova vrsta uobičajenih bradavica koja se razlikuje po svom položaju i manjoj veličini. Tvorbe se češće nalaze u blizini nokatnih ploča, ali u nekim su slučajevima lokalizirane ispod nokta. Kako rastu, uzrokuju pojavu neugodnih i bolnih osjeta. Mogu izazvati deformaciju ploče nokta.

Filiformne bradavice

Ove bradavice mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu i imaju tendenciju širenja (posebno kad su ozlijeđene). Izduženi su i podsjećaju na rast paprati. Ponekad izrasline svrbe. Veličina jedne formacije rijetko prelazi 5 mm. Nitaste bradavice mogu se razlikovati u boji od mesa do smeđe.

Genitalne bradavice (genitalne bradavice)

Te formacije izgledaju poput tuberkuloze ili skupine tuberkuloza u području genitalija. Genitalne bradavice mogu biti velike ili male, s glatkom površinom ili karfiolom ili poput pijetla.

Boje genitalnih bradavica su tjelesne ili ružičaste. Oni imaju tendenciju da se stope. Uz mehanička oštećenja postaju crveni i krvare. Obično genitalne bradavice ne uzrokuju nelagodu, ali kod nekih pacijenata njihovo prisustvo prati svrbež i peckanje.

U žena su genitalne bradavice češće smještene na koži perineuma, vulve, vaginalnih zidova ili cerviksa. Kod muškaraca - ispod prepucija, na kruničnom žlijebu ili osovini penisa, u području uretre. Bavljenje analnim seksom povećava vjerovatnoću genitalnih bradavica oko anusa i rektuma. Tokom oralnog seksa ili tokom prolaska bebe kroz rodni kanal zaražene majke, nazofarinks može biti pogođen.

Tip genitalnih bradavica je gigantski kondilom Buschke-Levenshtein. Izgleda kao veliki konglomerat genitalnih bradavica koji brzo raste, prekriva se keratiniziranim stanicama i maceratima. U njegovim utorima nakuplja se iscjedak neugodnog mirisa. U nekim slučajevima brzi rast kondiloma uzrokuje uništavanje genitalnih tkiva i stvaranje ulceracija i fistula. Ova vrsta genitalnih bradavica sklona je čestim recidivima. S malignom, koja se javlja nakon 2-12 godina, razvija se skvamozni karcinom kože ili vanjskih genitalnih organa.

Karakteristike bradavica kod djece

Prema statistikama, bradavice se nalaze u oko 10% djece. Teško je identificirati prave pokazatelje, jer se u nekim slučajevima ove formacije spontano povlače ili se uklanjaju samoliječenjem. Vrhunac incidencije je u starosnoj grupi od 12 do 17 godina. Djeca često imaju češće, ravne, periungualne ili palmarno-plantarne bradavice, rjeđe genitalne bradavice.

Genitalne bradavice mogu se naći kod 30% novorođenčadi rođene od majki zaraženih određenim vrstama HPV-a. Takođe, rizik od zaraze genitalnim bradavicama raste s početkom seksualne aktivnosti u adolescenciji.

Komplikacije bradavica

Sve vrste bradavica doživljavaju se kao kozmetički nedostaci i mogu izazvati snažna psiho-emocionalna iskustva. Posebno su teške novotvorine na licu ili drugim dijelovima tijela koji nisu skriveni ispod odjeće.

Mehanička oštećenja i infekcija bradavica mogu dovesti do bolova, krvarenja i suppurationa. Ako se bradavice ne uklone pravilno, mogu se stvoriti vidljivi ožiljci.

Najopasnija posljedica bradavica, koju uzrokuje HPV, jest rizik od njihove transformacije u maligni tumor. Najokogeniji su 31, 33, 35, 45, 16, 18, 11 i 6 sojeva papiloma virusa. Infekcija njima se javlja tokom vaginalnog, oralnog ili analnog seksa. Nepovoljnim tokom infekcija dovodi do razvoja karcinoma grlića maternice, vagine, vanjskih spolnih organa kod žena i muškaraca, rektuma i orofarinksa.

Dijagnoza bradavica

Ako se pojave bradavice, posjetite dermatologa. Za postavljanje dijagnoze obično su dovoljni pregled i dermatoskopija. U nekim teškim slučajevima, pacijentu se preporučuje da se podvrgne PCR analizi kako bi se utvrdila vrsta HPV-a pomoću DNK, uključujući Digeneov test - struganje s vaginalne ili uretre.

Da bi se isključila malignost novotvorine, može se propisati biopsija, nakon čega slijedi histološka analiza i konzultacije s onkologom. Kod genitalnih bradavica propisana je konsultacija sa ginekologom, urologom ili proktologom. Opseg pregleda uvijek ovisi o kliničkom slučaju.

Da bi se uklonile greške, provodi se diferencijalna dijagnoza bradavica s papilomima, fibromima, kožnim rogovima, bradavičastom tuberkulozom, seboroičnom keratozom, lišajevima planusa, skvamoznim karcinomom kože.

Liječenje bradavica

Analiza svih karakteristika kliničkog slučaja pomaže liječniku da shvati kako se što efikasnije riješiti bradavica. Svim pacijentima se savjetuje da nose udobnu odjeću (ili cipele) i sprečavaju traume zahvaćenih područja kože dok se liječenje ne završi.

Liječenje bradavica može se provoditi konzervativnim, hirurškim i kombiniranim metodama. Za lokalno uklanjanje novotvorina koriste se vanjske nadražujuće supstance koje se primjenjuju prema određenim shemama i imaju efekt kauterizacije. Uz njih se koriste i antivirusne masti. Također, za povećanje imuniteta i povećanje efikasnosti liječenja bradavica, pacijentu se mogu propisati multivitaminski kompleksi, imunomodulatori i adaptogeni.

Tehnike tradicionalne medicine za bradavice izuzetno su rijetke. Uz to, često nisu sigurni i dovode do još većeg širenja HPV manifestacija ili pojave ožiljaka i ožiljaka.

Ako je lokalna terapija neučinkovita ili nesvrsishodna, pacijentu se savjetuje da se posavjetuje s hirurgom kako bi odabrao operativnu tehniku koja će eliminirati bradavice.

Metode uklanjanja bradavica

Za uklanjanje bradavica mogu se koristiti razne minimalno invazivne i klasične hirurške metode:

 • kriodestrukcija;
 • elektrokoagulacija;
 • izrezivanje skalpelom;
 • lasersko uklanjanje;
 • operacija radio talasa.

Izbor tehnike je uvijek individualan. Na primjer, za lice se često koriste one metode koje su minimalno opasne u pogledu pojave ožiljaka i pigmentacije.

Operativni tretman dopunjen je lokalnom terapijom. Da bi se spriječio recidiv, pacijentu se mogu propisati imunomodulatori i antivirusna sredstva.

Prevencija bradavica

Da biste spriječili pojavu bradavica, morate:

 • spriječiti traumu kože;
 • čak i sa lakšim ozljedama, koristite antiseptik i pokrijte površinu rane zavojem ili flasterom;
 • poštujte pravila lične higijene;
 • prilikom posjećivanja kupatila, sauna ili bazena nosite pojedinačne gumene cipele;
 • za manikir i pedikir koristite samo sterilne ili pojedinačne instrumente;
 • ojačati imunitet.

Vakcinacija

Kako bi spriječio opasne posljedice infekcije virusom humanog papiloma, čije su manifestacije i bradavice, SZO preporučuje obavezno cijepljenje protiv HPV-a za sve djevojčice od 9 do 14 godina. O izvodljivosti njihove upotrebe za dječake i muškarce, osobe od 14 do 25, od 25 do 45 godina i starije razgovara se s liječnikom.

Da bi se spriječila infekcija onkogenim tipovima HPV-a, koriste se cjepiva čiji izbor određuje klinički slučaj.

Savjeti

Čuvajte se opasnih mitova i zabluda:

 1. Bradavice nestaju same od sebe i više se ne pojavljuju: čak i ako se bradavica sama uklonila, nema garancije da se neće ponovo pojaviti.
 2. Bradavice se mogu ukloniti narodnim lijekovima: daleko je uvijek moguće ukloniti ružni izraslina, a takve metode ne ublažavaju HPV i ožiljke.
 3. Nakon uklanjanja bradavica, ožiljci uvijek ostaju: upotreba modernih tehnika pomaže u uklanjanju bradavica bez ožiljaka i pigmentacije.