Papilomi na tijelu

kako prepoznati papiloma na tijelu

Pod utjecajem papiloma virusa na ljudskom tijelu pojavljuju se benigne novotvorine, slične po izgledu bradavicama ili velikim madežima. Do određene točke, ove izrasline možda neće uzrokovati nelagodu kod osobe, jer su samo manji kozmetički nedostatak. Međutim, pojava papiloma na ljudskom tijelu ne može ostati bez odgovarajuće pažnje, jer s vremenom mogu izazvati razvoj ozbiljnih komplikacija, pa čak i karcinoma.

Najčešće se ove novotvorine pojavljuju u usnoj šupljini, u anusu i na genitalijama. Iz tog razloga, kao i zbog gotovo asimptomatskog toka bolesti, osoba već duže vrijeme može biti nesvjesna problema koji ima. Međutim, papilomi se mogu javiti i na otvorenim dijelovima tijela: na vratu, licu, rukama i pazuhu.

Razlozi za stvaranje papiloma

Poznato je da je oko 80% cjelokupne populacije Zemlje nosioci papiloma virusa. Njime se možete zaraziti nakon kontakta na nivou domaćinstva, seksualno ili za vrijeme porođaja (kada dijete prolazi kroz rodni kanal zaražene majke). Nakon kontakta s nosačem papiloma virusa, vjerovatnoća zaraze od njega je oko 70%. Međutim, s tako impresivnim statistikama ostaje nejasno zašto se papilomi pojavljuju na tijelu daleko od svih?

Stvar je u tome da su za aktiviranje virusa potrebni određeni povoljni uslovi, i to:

 • slabljenje imuniteta;
 • pretjerani emocionalni i fizički stres;
 • loše navike;
 • dugi kurs liječenja lijekovima;
 • teške bolesti.

Opasnost od virusa leži u činjenici da može ostati u tijelu nekoliko godina, a tek onda se u potpunosti manifestirati. Međutim, tokom cijelog razdoblja inkubacije pacijent ostaje sposoban prenijeti virus drugima.

Posljedice manifestacije papiloma virusa

Da li su papilomi opasni? Odgovor na ovo pitanje nije uvijek očit za zaražene, jer možda neće imati tjelesne nelagode zbog bolesti, a estetski trenutak se ne tiče svih. To se posebno odnosi na starije osobe koje su podložnije razvoju ove bolesti.

Međutim, ne treba zaboraviti da, uprkos prividnoj bezazlenosti ovih novotvorina, one mogu imati vrlo ozbiljne posljedice. Prvo, papiloma se može oštetiti kao rezultat mehaničkog stresa, što dovodi do stvaranja ožiljka, pa čak može izazvati trovanje krvi. Iz tog razloga ih ne možete sami ukloniti.

U ozbiljnijim slučajevima, papilomi mogu izazvati širenje dobroćudnih tumora po ljudskom tijelu, kao i izazvati razvoj karcinoma. Iz tog razloga moderna medicina ne sumnja je li potrebno uklanjati papilome na tijelu. Ovaj postupak je izuzetno neophodan i moraju ga u potpunosti nadgledati kvalificirani stručnjaci.

Metode za uklanjanje papiloma

Moderna medicina nudi niz efikasnih lijekova za papilome na ljudskom tijelu. Međutim, ovom pitanju treba pristupiti što je pažljivije moguće. Prije svega, potrebno je proći kroz niz obaveznih studija kako bi se dobili tačni podaci o tipu virusa koji je izazvao njihovu pojavu. Na njenoj osnovi odabire se kurs liječenja lijekovima usmjeren na suzbijanje virusa i jačanje imunološkog sistema. Ova faza je obavezna i izuzetno važna, jer su sami papilomi samo vanjska manifestacija bolesti, a jednostavnim uklanjanjem s površine kože od nje se neće moći oporaviti.

Kada odlučujete kako se riješiti papiloma na tijelu, treba uzeti u obzir sljedeće mogućnosti za ovaj postupak:

 • Cryodestruction.Uključuje uklanjanje papiloma njihovim zamrzavanjem tečnim azotom. Nakon tretmana, izraslina postepeno zamire, a na njegovom mjestu se pojavljuje zdravo područje kože. Međutim, ova metoda, sa svim svojim vidljivim prednostima, može se koristiti samo za uklanjanje malog broja papiloma kako bi se izbjegla pojava opeklina na koži. Pored toga, kriodestrukcija je često neučinkovita u uklanjanju papiloma sa sluznice. Koristi se za borbu protiv bilo koje vrste papiloma.
 • Laserska terapija.Otklanjanje oštećenja kože vrši se laserom koji odsiječe papiloma, ne ostavljajući tragove na koži i odmah sprečavajući moguće krvarenje. Pogodno za uklanjanje jednostavnih, plantarnih, crvenih papiloma i genitalnih bradavica.
 • Radiohirurgija.Neoplazme se režu pomoću posebnog skalpela radio valova, čija visoka preciznost čini postupak bezbolnim i ne ozljeđuje kožu oko papiloma. Pored toga, upotreba radio noža sprečava ponovnu pojavu papiloma na mjestu uklanjanja.
 • Elektrokoagulacija.Podrazumijeva upotrebu istosmjerne struje za utjecaj na papilome. Ovo smanjuje vjerovatnoću infekcije u obližnjim dijelovima kože. Međutim, ova metoda je pogodna samo za uklanjanje malih novotvorina kako bi se izbjegle boli i ožiljci. Može se koristiti za bilo koju od postojećih vrsta papiloma.
 • Hemijska koagulacija.Ovo je uklanjanje papiloma nanošenjem kemikalija čiji učinak uzrokuje nekrozu tkiva i, kao rezultat, papiloma otpada. Posebnost ove metode leži u prilično visokim kvalifikacijama i iskustvu doktora koji izvodi postupak kako bi postigao pozitivan rezultat.
 • Hirurška intervencija.U ovom slučaju koristi se uobičajeni skalpel za uklanjanje novotvorina, uz pomoć kojih se odsiječe papiloma. Ova metoda je efikasna za liječenje vulgarnih papiloma.

Tradicionalna medicina nudi veliki broj recepata za borbu protiv papiloma. To su brojne masti i infuzije koje se nanose na kožu u obliku aplikacija ili obloga, kao i dekocije za gutanje.

Međutim, čak i uzimajući u obzir takvu raznolikost prilično sigurnih metoda za uklanjanje papiloma, izbor jedne od opcija treba provesti kvalificirani stručnjak na temelju dijagnostičkih pregleda, posebno kada je potrebno odlučiti što učiniti ako postoje papilomi u čitavom tijelu pacijenta.